Et lite karriereråd fra Darwin

Evolusjonsteori

I følge evolusjonsbiologien er “spesialist” trinnet før “utdødd” på utviklingsstigen.. Tenk litt på den:

“Spesialist” er trinnet før “utdødd”.

I naturen finnes det både generalister (som f.eks rev) og spesialister (som f.eks røyskatt). Reven bevger seg i all slags miljøer og spiser det den finner. Røyskatten spiser stort sett smågnagere.

Fordelen ved å være spesialist er at man finner sin mat med minimum ressursforbruk. Røyskatten kan sno seg ned i trange hull og får enkelt tak i mus og lemen.

Men prisen er høy; i det ressursgrunnlaget for spesialisten forsvinner, forsvinner den selv. En generalist har muligheten til å switche mellom de for tiden tilgjengelige ressursgrunnlag.

For oss som kaller oss eksperter og spesialister på SEO, brukervennlighet og webutvikling – og sikkert en haug med andre ting – bør dette være en tankevekker. Vi må ikke bli helt fagidioter! Plutselig endrer verden seg og du trenger et helt annet ferdighetsregister for å overleve.

Utvid horisonten og overlev

Det er fullt mulig å være drivende dyktig innen et område og likevel ha kontakt og forståelse for andre fagfelt.

Hvordan? Vi kan lese bøker utenfor våre fagfelt, kanskje gå på kurs og lære noe fra tilstøtende fag eller bevege oss i miljøer litt utenom det vi gjør til vanlig. For det handler ikke bare om fag, men om å lære å tilpasse seg nye virkeligheter.

Av Kåre Garnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s