70 – 20 regelen

Hvis noe er verdt å gjøre, så er det verdt å gjøre skikkelig, ikke sant?

Der er vi enige, men har du lurt på hvorfor så mange webprosjekter blir forsinket? Hvorfor så mange dyktige medarbeidere aldri tør å holde presentasjoner? Hvorfor flinke piker må jobbe dobbelt så hardt som sine mannlige kollegaer for å få samme kred?

Perfect is the enemy of good – Voltaire (1694 – 1778)

Det den franske filosofen og forfatteren poengterer er at vi må vite når nok er nok. Veldig mange sliter med et sykt ønske om å være 100% perfekt. Og kanskje spesielt på jobb. Vi er redde for å tabbe oss ut. For å bli tatt på småfeil.

Problemet da er at vi aldri får gjort noe. Vi blir ventende på «inspirasjon», på statistikk, på andres meninger og på at den siste finishen skal bli «helt riktig».

Dette gjelder spesielt i webprosjekter. Folk har lanseringsangst som om de sjøsatte en båt. Men hullene i en nettside er lettere å finne og like enkle å tette når de er satt i drift.

70 – 20 regelen

Vi må lære oss 70-20 regelen, eller 70% prinsippet. Når noe er verdt å gjøre er det verdt å gjøre det 70%. Så kan du heller ta de siste 20 prosentene senere.

Og, nei – Det er ingen feil med matematikken her.

Hvis du skal lage en presentajon er 70% bra nok.
Hvis du skal lage en nettside er 70% bra nok.
Når du lager mat – trenger du virkelig alle ingrediensene?

Du trenger ikke den perfekte nettsiden. Den kan du A/B-teste deg frem til senere. Du trenger ikke trene deg opp til Martin Luther King-nivå før du holder en presentasjon. Bare sørg for at innholdet ditt er bra nok. Du trenger ikke det ultimate strategidokumentet før dere begynner å gjøre noe. Velg en retning og jobb mot den. Så kan du justere senere.

Verden beveger seg alt for fort til at du kan vente på at alle elementer kommer på plass. Få på plass 70% og kom tilbake og gjør de siste 20 senere.

Dette handler ikke om å levere middelmådigheter

Jeg sier ikke at du skal lage crappy nettsider eller halvgode presentasjoner. Problemet er bare at i jaget etter 100% er det mange som ikke tør å starte engang.

70-20 regelen handler om å få levert ditt beste til kundene (klientene/sjefen/ansatte) så fort som mulig, og at det ikke trenger å være «WOW, LOOK WHAT I CAN DO!» hver gang.

Tilbake til matematikken

70 + 20 blir jo ikke 100?
70-20 regelen: Du har ikke tid til å vente på at alt skal være perfekt
Du har ikke tid til å levere 100%!

De siste 10 prosentene til «helt perfekt» koster for mye og tar for lang tid. Skal du vente på dem får du aldri gjort noe som helst. Du blir sittende med en nettside som er dårlig i påvente av detaljer som kanskje ingen bryr seg om. De viktige detaljene kommer brukerne til å fortelle deg, og det er mye mer fornuftig å bruke tid på dem enn på å tilfredstille dine egne tanker om det perfekte nettsted.

Tenk hvor mye Apple har tjent på en 70% iPhone. Hadde de ventet på å rette ut alle små kinks og brukerteste opp og i mente, ville de aldri vært den suksessen de er i dag. Og tenk hvor mye penger de tjener på versjon 1, 2, 3, 4 og så videre mens de holder på med de siste prosentene.

Perfect is the enemy of good: Gjør det skikkelig 70% – ta 20% senere (og drit i de siste 10…)

Av Kåre Garnes

Kilde: 70% prinsippet er et konsept utviklet av Sean d’Souza i Psychotactics.

3 tanker på “70 – 20 regelen

  1. Tilbaketråkk: Webstrategi for begynnere « Kåre Garnes

  2. Tilbaketråkk: 3 sikre måter å tape penger på i et webprosjekt | Kåre Garnes Content Marketing

  3. Tilbaketråkk: Hvordan skrive bedre titteltagger og metabeskrivelser | iProspect

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s