Hvorfor Indiana Jones skriver bedre titteltagger og metabeskrivelser enn deg

Titteltagg og metabeskrivelse bør ikke forgylles

Indiana Jones står sammen med nazi-kollaboratøren Walter Donovan i en hule fylt med ulike beger. Noen er store og forgylte med fristende juveler, mens andre er små og enkle. Ett av dem har tilhørt Jesus og er linken til gudommelig makt. Men hvilket? Hvordan skal de velge hvilken beger/hvilken link de skal følge?

Titteltaggen og metabeskrivelsen er det eneste som står mellom dem som googler og din nettside. Hvordan skal du formulere deg for å sikre at brukerne velger din oppføring slik at de velger din oppføring og ikke klikker over eller under og går inn i evig fortapelse?

 

SEO-verdien av en god titteltagg

Titteltaggen er det viktigste ranking-elementet på siden din. Hvis du ønsker å bli nummer 1 i Google for ordet ”webstrategi” eller ”Reise til Cuba” så må du bruke det i tittelen.

Eyetrackingstudier viser at vi scanner de første ordene i SERPET

Eyetrackingstudier viser også at vi skummer søkeresultatsider (SERP – Search Engine Result Page).  Tommelfingerregelen er derfor å ha søkeordet/triggerordet først i tittelen. Men dette er noe som bør testes. Ta også hensyn til hvordan de andre oppføringene i SERPet ser ut.

Metabeskrivelsen har ingen påvirkning på ranking, men en god metabeskrivelse vil kunne påvirke click-through og bounce rate.

Mange tenker feil når de lager titteltagger og metabeskrivelser


Skurken Walter Donovan tenker at drikkebegeret til Jesus må være storslagent og forgylt, men blir brutalt redusert til aske når han tar en slurk av det. ”He chose … poorly” sier korsfarer-vakten lakonisk.

La Donovans skjebne være en reminder om at titteltaggen og metabeskivelsen ikke er reklame. Vær veldig forsiktig med å smøre på med adjektiver og salgsbudskap.

Tittel og meta skal selge siden du sender dem til, ikke produktet eller tjenesten på siden. Du skal hjelpe folk å velge riktig link ved å gi en korrekt beskrivelse av siden som frister folk til å klikke. ”Dette er det du finner/kan gjøre om du klikker på denne linken”.

Jeg gjentar: Tittel og meta har som oppgave å gi et riktig bilde av siden du vil hente folk til. Overselger du risikerer du at de bare hopper rett ut igjen.

Atferdspsykologi har nøkkelen 

For at noen skal utføre en atferd er det i følge verdens ledende ekspert på atferdspsykologi – BJ Fogg – 3 ting som må være på plass: Vi må ha motivasjon, evne og en trigger.

Eller for å si det på en annen måte: Vi må ville det, forstå hvordan vi skal gjøre det og vi må trigges til å gjøre det NÅ.

Tenk på tittel og meta som en trigger. Vi skal trigge folk til å klikke. Hvordan triggere utformes varierer med motivasjonsnivå og evne.

  1. Godt motiverte som mangler kunnskap trenger en hånd å holde i. En fasilitator som viser vei. I tittel og meta handler det gjerne om termer som ”Få oversikt”, ”Enkel forklaring”, ”Rask levering”, ”Brukervennlig løsning”. Vi trigger dem ved å eliminere evne-problemet.
  2. Er målgruppen lite motivert men har gode evner/godt kunnskapsnivå, må det bygges inn motivasjon i triggeren.
  3. Veldig motiverte og evnerike trenger bare et lite signal. Brenner det på kontoret holder det med et lite exit-skilt for at du finner veien ut. I en titteltag handler det mest om riktig bruk av søkeord og å holde det enkelt.
  4. Ingen trigger biter på dem som verken har motivasjon eller evner. Du får ikke meg til å svømme den engelske kanalen uansett hva du lokker med.

BJ Foggs triggere

Så hvordan er atferdspsykologien i et søk? 

Motivasjon og evne vil variere, men vi kan anta at det er en viss grad av motivasjon tilstede. Ellers ville en aldri ha googlet.

Vi kan også anta at det ofte er litt mindre evne tilstede. Hvis evnen var 100% hadde de ikke trengt å gjøre ett søk.

Min påstand: Flere bør utforme titteltagg og metabeskrivelse som en fasilitator-trigger. Eller en guide om en er kjent med skill-will matrisen.

Alt for mange behandler tittel og meta som en skrikende reklameplakat når de egentlig burde se på det som en enkel bruksanvisning. Bruk Adwords til reklamebudskapet og la din organiske oppføring i søkeresultatet virkelig stå for den siden du sender folk til.

Indianas Jones livreddende tips: Forstå personas

I Indiana Jones og det siste korstog definerte Walter Donovan Jesus som ”The Son of God” og valgte et storslagent drikkebeger av gull, mens arkeologen Jones ga han personaen ”son of a carpenter” og valgte – helt riktig – et enkelt trebeger.

Personas er en måte å personliggjøre segmenteringen din, slik at den blir enklere å forholde seg til for dem som lager innhold. Rett å slett og samle de store kunde-/brukergruppene i en fiktiv person eller arketype. UX-folk bruker det til å kvalitetssikre at de lager nettsider for målgruppen og ikke for seg selv.

Det mange glemmer er at UX, eller brukeropplevelse som det heter på norsk, starter i søkeresultatet med en tittel og metabeskrivelse som appellerer til din valgte målgruppe. Du må trigge folk og du må trigge de folkene du ønsker og trigge. Ved å bruke personas blir den jobben mye enklere.

Personas kan en bruke uker og måneder på å definere, men på samme måte som Indiana Jones trenger du ikke alltid en helt 100% gjennomarbeidet personas for å skrive tittel og meta, men du kan tenke over noen av disse elementene:

Kjønn og aldersgruppe: Dette vil hjelpe deg å finne riktig tone

Motivasjon/mål med besøket: Hvor er de i kjøpsprosessen? Hva er de ute etter? Kjøp? Oversikt? Inspirasjon? Priser? Kunnskap? Dette vil gi deg gode setninger å bruke i metabeskrivelsen.

Evne/Kunnskapsnivå: Snakker du til eksperter som om de var nybegynnere mister de tillit og gidder IKKE å klikke på linken din. Og bruker du fagsjargong til nybegynnere så  skjønner de deg ikke..

Choose wisely.

PS: Les gjerne DIY User Personas for en dypere forståelse av personas og besøk http://www.behaviormodel.org/ for å lære mer om atferdspsykologi.

Kåre Garnes

Legg igjen en kommentar